Kirjaudu
Pääset kirjautumaan Hopti- ja Hokki-järjestelmiin täältä:
https://portaali.hevostietokeskus.fi
Asetukset
Vaihda salasana
Sivut
- Hyvinvointi
-
Terveys
- Anatomia ja fysiologia
- Tarttuvat taudit
- Hevosten loiskontrolli
-
Vammat ja sairaudet
- Kaviokuume
- Kesäihottuma
- Polvikanavan sairaudet
- Polvilumpion hakautuminen
- Varsojen osteokondroosin ehkäisemisestä
- Osteokondroosi
- Sädeluuontuma
- Vasikanpolvi varsalla
-
Ruuansulatushäiriöt
- Ruuansulatushäiriöiden ennaltaehkäiseminen
- Ohjeita ähkyoireisen hevosen omistajalle
- Suosituksia hevosen ähkyn jälkeiseen ruokintaan
- Ähkyleikattujen hevosten ruokinnasta
- Ähkyn esiintyvyydessä vuodenaikaisvaihtelua
- Väkirehujen haittavaikutuksia
- Hevosen ähkyriskiä sisäruokintakaudella voidaan vähentää
- Lyhyt nurmi lisää maa-aineksen syöntiä
- Raikas ilma tärkeintä hevosen astman torjunnassa
- Hevosen terveystarkastus
- Klinikat ja laboratoriot
- Sopiva kuntoluokka
- Tallin terveysohjelma
- Eläinlääkärikäynti
-
Ruokinta
- Ravintoaineet
-
Rehut
- Väkirehut
-
Täydennys- eli lisärehut
- Täydennysrehujen käyttö hevosten ruokinnassa
- Kivennäis-, hivenaine- ja vitamiinivalmisteet
- Melassi ja melassileike
- Vehnänlese
- Pellavansiemenet ja pellavarouhe
- Palkokasvit
- Kasvirasvat
- Hedelmät ja vihannekset
- Yrtit
- Nivelvalmisteet
- Ruuansulatuselimistön toimintaa tukevat
- Kavioiden ja karvapeitteen laatuun vaikuttavat
- Käytöksen tasaajat
- Karkearehut
- Rehuanalyysi
-
Ruokintasuunnittelu ja -käytännöt
- Ruoki hevosta tarpeen mukaan
- Yleistä ruokinnan suunnittelusta
- Hevosen elopainon määritys
- Rehulaskelmaa helpottavia muunnoksia
- Hevosen lihavuuskunnon määritys
- Hevosen tekemän työn intensiteetin määritys
- Sisäruokintakauteen siirtyminen
- Laidunkauteen totutus
- Vapaa karkearehuruokinta pihattotarhassa
- Hevosten totuttaminen pihaton karkearehuautomaatteihin ja karkearehun kulutusnopeuden määrittäminen
- Hevosten ruokinta kesällä
- Hevosten ruokinta keväällä
- Hevosten ruokinta syksyllä
- Hevosten ruokinta talvella
- Hevosten ruokinta ja hoito kevättalvella
- Suosituksia hevosen ähkyn jälkeiseen ruokintaan
- Hevosen ruokinta eri tilanteissa
- Veden tarve
- Hevosten ruokintakoulu
-
Hoito
- Käyttäytymistarpeet
- Lämpötalous
- Hevosen pitopaikka
- Kasvatus
-
Talliympäristö
- Energiaa kestävästi ja taloudellisesti
- Tallin hiilivirtojen arviointilomake
- Kuljetus
- Vesitalous
- Tallihygienia
-
Kuivitus
- Edullinen kuivike kokonaisuuden kannalta
- Kuivikkeiden valinnasta
- Kuivikemateriaalit
- Kuivikemateriaalit ja lannan kompostoituminen
- Kuivikkeet ja hevosen lepo
- Turpeen pölyävyys ja hygieeninen laatu
- Hevosille soveltuvista oljista
- Laihdutuskuuri altistaa kutterinpurun syönnille
- Olkipelletti hevoskuivikkeena
- Kuivikkeen laatu ja käyttö
- Kuivikkeiden ominaisuuksista ja kustannuksista
-
Turvallisuus
- Tallin sähköturvallisuus
- Tallin valaistuksesta
- Sähkökatkokseen on hyvä varautua
- Hevosten käsittelyyn liittyvistä tapaturmista ja vammoista
- Ratsastuksen turvallisuudesta
- Maneesin rakenteellisen turvallisuuden/kunnon tarkistaminen
- Lumen pudotus tallirakennusten katoilta
- Putoamissuojain pysäyttää putoajan
- Ohjeita hevosen kanssa liikenteessä tai maastossa liikkuvalle
- Lantahuolto
-
Tarhat ja kentät
- Hevosten ulkotarhaan ja laitumeen liittyvistä vaatimuksista
- Tarhan siivouksessa on järkeä
- Hevosten ulkotarhojen pohjan kosteuden hallinnasta
- Hevosten hiekan syönnin riskiä lisäävät tekijät
- Tarhahygienia vähentää kärpästen esiintymistä
- Sukkulamadot hevosympäristössä
- Vanhojen sähköpylväiden käyttö rajoitettua
- Ratsastuskentän pohjan hoidosta
- Laidun
- Tallirakentaminen
- Jätehuolto
- Hevosen hävittäminen
- Valmennus
- Kengitys
-
Videot
-
Terveys ja hyvinvointi
- Hevosen koronavirus
- Hevosen selän terveyden tutkiminen
- Hevosen terveystarkastus
- Hevosen osteokondroosi
- Voiko urheiluhevosten vammoja ehkäistä tai järkevästi hoitaa
- Hevosen jalkojen kylmäys
- Hevosen jalkojen kylmäkompressio
- Hevosen kesäihottuma
- Varsojen ja nuorten hevosten sisäloiset
- Eri-ikäisten hevosten loisnäytteet
- Kuolainten sovitus hevoselle
- Turpahihnan sovitus hevoselle
- Milloin hevonen palelee?
- Hevoset ja ilotulitus
- Hevosen lääkekirjanpito
- Hevosten luustosta ja rakenteesta
- Hevosen kipu
- Miten estät tautipurkauksen tallissa
- Hevosen herpestartunnat
- Pääntauti
- Syksyn madotus
- Kevään madotus
-
Kasvatus
- Varsojen pihattokasvatuksesta -tapausselostus
- Vastasyntyneen varsan terveyden tukeminen
- Varsan lämmönsäätely
- Vastasyntyneen varsan ongelmista
- Orpovarsan ja keinoemon yhdistäminen
- Varsojen rodokokki-infektio
- Varsan uni
- Varsan kavion hoidon tärkeys
- Pikkuvarsan jalka-asennon korjaaminen
- Pikkuvarsan asentovirheiden korjaukset kengityksen avulla
- Vieroitettujen varsojen ruokinta
- Vieroitettujen varsojen hengitystieterveydestä
- Varsapihatoista
- Hevoslaidun
- Siitostamman ruokinta
- Imettävän tamman ruokinta
- Suomenhevosen suvuista ja sukulaisuudesta
-
Talliympäristö
- Tallin lantahuoltoketju
- Kuivikkeiden ammoniakin ja nesteen pidätyskyky
- Kuivikkeiden hygieeninen laatu
- Kuivikkeiden käyttökustannukset
- Pölyltä suojautuminen
- Tallin sisäilma
- Kuljetuskaluston ja tallin desinfiointi
- Automaattisen juomakupin puhdistaminen
- Tallijätteiden lajittelu ja kierrätys
- Hevoslaitumen perustaminen
- Tarhalaitumen kunnostus
- Aurinkosähköä hevostiloille
- Laitumen hiilensidonta
- Apuväline hevostallien energiankulutuksen arviointiin
- Hevosten ulkoilualueet haastavissa olosuhteissa
- Kengitys
-
Ruokinta
- Hevosen veden tarve
- Hevosen ruuansulatuselimistön erityispiirteet
- Hevosten ruuansulatuselimistön toimintahäiriöiden ennaltaehkäiseminen
- Kuivaheinä ja säilöheinä hevosen ruokinnassa
- Karkearehun laatu
- Hevosten teolliset väki- ja kivennäisrehut
- Hevosten ruokinnassa korjattavaa
- Rehunäytteen otto rehuanalyysiä varten
- Hevosen elopainon ja lihavuuskunnon määritys
- Hevosen ruokinnan suunnittelu Hopti-ruokintalaskurilla
- Kuinka käytät Hopti-ruokintalaskurin Internet-versiota
- Resurssitehokas ruokinta
-
Valmennus
- Hevosen tuki- ja liikuntaelimistön rakenne ja toiminta
- Hevosen hengityselimistön rakenne ja toiminta
- Hevosen maksimaalinen hapenottokyky
- Hevosen verenkiertoelimistö
- Hevosen veri
- Valmennuksen vaikutus sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan
- Ravihevosen sykekäyrä
- Opetushevosen sykekäyrä
- Sykemittarin kiinnittäminen ravihevoseen
- Sykemittarin kiinnittäminen ratsuhevoseen
- Hevosen valmennuksen lähtökohdat
- Hevosen valmennuskaudet
- Erilaiset harjoitteet ja niistä palautuminen
- Hevosen kestävyysharjoittelun perusteita
- Hevosen aerobisen kestävyyden kehittäminen
- Hevosen anaerobinen kestävyysharjoittelu
- Hevosen palautuminen rasituksesta
- Talous
- Turvallisuus
-
Tuomas Korvenojan haastattelusarja
- Korvenojan oman jalostuksen helmistä
- Esimerkkejä ulkomaisesta kasvatus- ja jalostustyöstä
- Ravihevosen varusteista
- Tuomas Korvenoja - Menestyshevosistani
- Ravihevosen valinnasta
- Tuomas Korvenoja - Miten päädyin hevosalalle
- Hevosten terveydenhuollosta
- Ravipäivään valmistautuminen ja hevosten kengitys
- Nuoren ravurin valmennuksesta
-
Terveys ja hyvinvointi
- Talouslaskurit
-
Hankkeet
-
Hevosten suolistoterveys ja hyvinvointi: voidaanko tuoremäskistä kehittää hevosten suolistoterveyttä ylläpitävä ja parantava tuote?
-
Ajankohtaista hankkeesta
- Mäskille sopivan kuivausmenetelmän selvittäminen
- Terveiden hevosten ruokinta mäskillä
- Tuoremäskin säilyvyydestä ja koostumuksesta
- Talvikauden 2023–2024 tutkimussuunnitelmasta
- Hevosen suoliston mikrobiomista ja sen tutkimisesta
- Mäskiruokiruokinnan vaikutus hevosen suoliston mikrobistoon – Alustavia tuloksia
- Mäskilisän ja loislääkityksen vaikutus hevosten suoliston mikrobistoon
- Raportti: Ohramäskin pakastekuivaus
- Raportti: Ohramäskin kuivaus lämminilmakuivurissa eri lämpötiloissa
- Kosteuden poistaminen mäskistä separoinnin avulla
-
Ajankohtaista hankkeesta
- Hevostallien hiilivirrat
- Hevosneuvos -hanke
- Hiili haltuun
-
Hevosten suolistoterveys ja hyvinvointi: voidaanko tuoremäskistä kehittää hevosten suolistoterveyttä ylläpitävä ja parantava tuote?
- Hevosalan vaikuttavuus
Raportti: Ohramäskin kuivaus lämminilmakuivurissa eri lämpötiloissa
Mäskin käsittely ja kuivauksen toteuttaminen
Kuivauskoe aloitettiin 10.4.2024 klo 12:30, jolloin ohramäski haettiin Saimaan Panimolta Mikkelistä ja se laitettiin suoraan kuivuriin. Mäskiä ei pakastettu eikä kylmäsäilytetty ennen kuivausta energian ja työmäärän säästämiseksi. Mäskistä oli juuri siivilöity valmistusvaiheessa oleva olut, joten se oli panimolta haettaessa aivan tuoretta ja vielä lämmintä.
Mäskiä oli kaikkiaan 19 kg. Siitä otettiin kaksi tuorenäytettä (á 418 g), joista toinen laitettiin kylmiöön ja toinen pakastimeen. Mäski jaettiin kuivurin levyille leivinpapereiden päälle (kuva 1), jotta mäski ei kuivauksen aikana valuisi levyiltä pois. Mäskikerroksen paksuus oli 0,5 cm (kuva 2).
Kuivaukseen käytettiin Klarstein-kuivuria, jossa on kolme eri osastoa (kuvat 3 ja 5). Kaikkiin osastoihin saadaan eri lämpötila (kuvat 3–5), ja mäski kuivattiin samanaikaisesti +40 C ̊, +50 C ̊ ja +60 C ̊asteen lämpötiloissa. Kuivuri käynnistettiin 10.4.2024 klo 14:19. Kunkin osaston alkulämpötila oli +23,1 C ̊astetta (kuva 4). Kuivauksen aikana mäskiä ei sekoitettu, vaan mäski kuivui levyillä ilmavirran vaikutuksesta.
Tuotteiden kuivauksen eteneminen tarkistettiin seuraavana aamuna 11.4.2024 klo 7:30. Osastossa, jonka lämpötila oli +60 C ̊ astetta, mäski oli täysin kuivaa. Seuraava tarkistus tehtiin samana päivänä n. klo 10, jolloin myös +40 C ̊ ja +50 C ̊ asteessa kuivattu mäski oli kuivaa ja valmista pakattavaksi.
Energian kulutus
Sähkön kulutus tarkistettiin energiankulutusmittarilla. Sähköä kului koko kuivauksen aikana yhteensä 23,33 kWh. Kaikkiaan märkää mäskiä kuivattiin vajaa 14 kg. Eri lämpötiloissa kuivatun tuoreen mäskin määrä oli noin 4,5 kg. Panimolta kuivattavasta mäskistä jäi kuivaamatta 4,6 kg, sillä se ei mahtunut kuivuriin.
Mäskin ravintoainepitoisuudet
|
Ka, g/kg |
ME, MJ/kg ka |
Srv, g/kg ka |
D-arvo, g/kg ka |
Rv, g/kg ka |
Rk, g/kg ka |
NDF -kuitu, g/kg ka |
Tärk, g/kg ka |
Sok, g/kg ka |
Lys, g/kg ka |
Met, g/kg ka |
Mäski,pakast* |
235 |
10,9 |
152 |
783 |
201 |
95 |
313 |
238 |
62 |
7,1 |
3,2 |
Mäski,kylmiö* |
234 |
11,0 |
137 |
716 |
180 |
140 |
416 |
124 |
58 |
5,7 |
2,7 |
Kuivaus +40* |
959 |
11,2 |
140 |
676 |
184 |
144 |
420 |
102 |
59 |
5,4 |
2,6 |
Kuivaus +50* |
957 |
11,0 |
131 |
676 |
173 |
145 |
439 |
106 |
43 |
5,1 |
2,4 |
Kuivaus +60* |
966 |
11,3 |
139 |
679 |
183 |
143 |
422 |
99 |
59 |
5,4 |
2,6 |
Mäski,märkä** |
220 |
10,7 |
175 |
601 |
230 |
170 |
-- |
75 |
9 |
-- |
-- |
Mäskijauho** |
920 |
10,0 |
170 |
566 |
230 |
170 |
-- |
50 |
10 |
-- |
-- |
*Kuivauskokeessa käytetyn mäskin ravintoaineanalyysien tulokset/Eurofins Oy
**Luke, Rehutaulukot ja ruokintasuositukset – hevonen
Eri tavoilla säilytetyn mäskin (pakastettu/kylmiössä säilytetty/kuivattu) tärkkelyspitoisuus oli rehulaboratorissa tehdyn analyysitiedon mukaan erilainen. Analyysimenetelmänä oli rehuvilja-analyysi, NIR (standard). On mahdollista, että käyminen on jatkunut näytteissä. Pakastettu mäski olisi näin säilyttänyt arvonsa parhaiten, eikä käymisprosessi olisi päässyt hajottamaan sen sisältämää tärkkelystä. Käyminen saattaa kuluttaa myös sokereita, mutta saatujen tulosten mukaan näytteiden sokeripitoisuuksissa ei ole kovin suurta vaihtelua. Kaikki kyseiset näytteet käsiteltiin laboratoriossa samanaikaisesti ja samoilla työtavoilla, joten erot eivät voi johtua siitä. Mittausmenetelmänä ollut NIR-analysointi pitää sisällään jonkinlaisen mittausepävarmuuden, jonka seurauksena tuloksiin voi tulla pientä vaihtelua.
Johtopäätökset kuivauksesta
Panimolta tuotu mäski oli tuoretta ja hyvälaatuista, eikä se vaikuttanut aistinvaraisesti kovin kostealta. Kosteutta ei tarvinnut puristaa pois ennen kuivuriin laittoa. Tuotteet eivät aistinvaraisesti kärsineet, vaikka kuivausaika oli lähes 20 tuntia. Kuivuri sammutettiin klo 10, mutta sen olisi mahdollisesti voinut sammuttaa jo hieman aikaisemmin, mikä olisi säästänyt sähköä.
26.6.2024
Kuivauskoe ja kuvat: Anne Piispa
Teksti: Heli Suomala, Anne Piispan kirjoittamaa raporttia mukaillen
Tilaa uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.
© 2020 Suomen Hevostietokeskus ry | Sivusto atFlow