Raportti: Ohramäskin kuivaus lämminilmakuivurissa eri lämpötiloissa

Hevosten suolistoterveys- ja hyvinvointi -hankkeessa toteutettiin mäskin kuivauskoe Etelä-Savon ammattiopistossa Mikkelissä, KasvuEsedu Oy:n Leevi -tuotekehitystilassa 10.-11.4.2024. Toimeksiannoksi annettiin suoraan panimolta haetun ohramäskin kuivaaminen kolmessa eri lämpötilassa ja kuivauksessa käytetyn uunin energiankulutuksen mittaaminen. Mäskin kuivaaminen on välttämätöntä, mikäli mäskistä halutaan jatkossa puristaa esimerkiksi pellettityyppistä rehua.

Mäskin käsittely ja kuivauksen toteuttaminen

Kuivauskoe aloitettiin 10.4.2024 klo 12:30, jolloin ohramäski haettiin Saimaan Panimolta Mikkelistä ja se laitettiin suoraan kuivuriin. Mäskiä ei pakastettu eikä kylmäsäilytetty ennen kuivausta energian ja työmäärän säästämiseksi. Mäskistä oli juuri siivilöity valmistusvaiheessa oleva olut, joten se oli panimolta haettaessa aivan tuoretta ja vielä lämmintä.

Mäskiä oli kaikkiaan 19 kg. Siitä otettiin kaksi tuorenäytettä (á 418 g), joista toinen laitettiin kylmiöön ja toinen pakastimeen. Mäski jaettiin kuivurin levyille leivinpapereiden päälle (kuva 1), jotta mäski ei kuivauksen aikana valuisi levyiltä pois. Mäskikerroksen paksuus oli 0,5 cm (kuva 2).

Kuivaukseen käytettiin Klarstein-kuivuria, jossa on kolme eri osastoa (kuvat 3 ja 5). Kaikkiin osastoihin saadaan eri lämpötila (kuvat 3–5), ja mäski kuivattiin samanaikaisesti +40 C ̊, +50 C ̊ ja +60 C ̊asteen lämpötiloissa. Kuivuri käynnistettiin 10.4.2024 klo 14:19. Kunkin osaston alkulämpötila oli +23,1 C ̊astetta (kuva 4). Kuivauksen aikana mäskiä ei sekoitettu, vaan mäski kuivui levyillä ilmavirran vaikutuksesta.

Tuotteiden kuivauksen eteneminen tarkistettiin seuraavana aamuna 11.4.2024 klo 7:30. Osastossa, jonka lämpötila oli +60 C ̊ astetta, mäski oli täysin kuivaa. Seuraava tarkistus tehtiin samana päivänä n. klo 10, jolloin myös +40 C ̊ ja +50 C ̊ asteessa kuivattu mäski oli kuivaa ja valmista pakattavaksi.

Energian kulutus

Sähkön kulutus tarkistettiin energiankulutusmittarilla. Sähköä kului koko kuivauksen aikana yhteensä 23,33 kWh. Kaikkiaan märkää mäskiä kuivattiin vajaa 14 kg. Eri lämpötiloissa kuivatun tuoreen mäskin määrä oli noin 4,5 kg. Panimolta kuivattavasta mäskistä jäi kuivaamatta 4,6 kg, sillä se ei mahtunut kuivuriin.

Mäskin ravintoainepitoisuudet

 

Ka, g/kg

ME, MJ/kg ka

Srv,

g/kg ka

D-arvo, g/kg ka

Rv,

g/kg ka

Rk,

g/kg ka

NDF -kuitu,

g/kg ka

Tärk,

g/kg ka

Sok,

g/kg ka

Lys,

g/kg ka

Met,

g/kg ka

Mäski,pakast*

235

10,9

152

783

201

95

313

238

62

7,1

3,2

Mäski,kylmiö*

234

11,0

137

716

180

140

416

124

58

5,7

2,7

Kuivaus +40*

959

11,2

140

676

184

144

420

102

59

5,4

2,6

Kuivaus +50*

957

11,0

131

676

173

145

439

106

43

5,1

2,4

Kuivaus +60*

966

11,3

139

679

183

143

422

99

59

5,4

2,6

Mäski,märkä**

220

10,7

175

601

230

170

--

75

9

--

--

Mäskijauho**

920

10,0

170

566

230

170

--

50

10

--

--

*Kuivauskokeessa käytetyn mäskin ravintoaineanalyysien tulokset/Eurofins Oy

**Luke, Rehutaulukot ja ruokintasuositukset – hevonen

Eri tavoilla säilytetyn mäskin (pakastettu/kylmiössä säilytetty/kuivattu) tärkkelyspitoisuus oli rehulaboratorissa tehdyn analyysitiedon mukaan erilainen. Analyysimenetelmänä oli rehuvilja-analyysi, NIR (standard). On mahdollista, että käyminen on jatkunut näytteissä. Pakastettu mäski olisi näin säilyttänyt arvonsa parhaiten, eikä käymisprosessi olisi päässyt hajottamaan sen sisältämää tärkkelystä. Käyminen saattaa kuluttaa myös sokereita, mutta saatujen tulosten mukaan näytteiden sokeripitoisuuksissa ei ole kovin suurta vaihtelua. Kaikki kyseiset näytteet käsiteltiin laboratoriossa samanaikaisesti ja samoilla työtavoilla, joten erot eivät voi johtua siitä. Mittausmenetelmänä ollut NIR-analysointi pitää sisällään jonkinlaisen mittausepävarmuuden, jonka seurauksena tuloksiin voi tulla pientä vaihtelua.

Johtopäätökset kuivauksesta

Panimolta tuotu mäski oli tuoretta ja hyvälaatuista, eikä se vaikuttanut aistinvaraisesti kovin kostealta. Kosteutta ei tarvinnut puristaa pois ennen kuivuriin laittoa. Tuotteet eivät aistinvaraisesti kärsineet, vaikka kuivausaika oli lähes 20 tuntia. Kuivuri sammutettiin klo 10, mutta sen olisi mahdollisesti voinut sammuttaa jo hieman aikaisemmin, mikä olisi säästänyt sähköä.

26.6.2024

Kuivauskoe ja kuvat: Anne Piispa

Teksti: Heli Suomala, Anne Piispan kirjoittamaa raporttia mukaillen

 

 

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.