Laihdutuskuuri altistaa kutterinpurun syönnille

Englannissa Liverpoolin yliopiston eläinlääketieteellisessä koulussa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että laihdutuskuurilla olleet ponit söivät kuivikkeina käytettyä kutterinpurua. Kutterinpurua on pidetty aiemmin kuivikkeena, joka ei rohkaise ponejakaan kyseenomaiseen käytökseen.

Tutkimuksen tarkoituksena oli verrata kahden ruokavalion vaikutusta lihavien ponien laihtumiseen. Tutkimukseen osallistui kaksi kuuden ylipainoisen ponin ryhmää, jotka laitettiin dieetille 16 viikon ajaksi talvella loka-helmikuussa. Ponien saama päivittäinen rehumäärä oli vain 1,25 % niiden ruumiinpainosta. Ruokinnan sisältämä energiamäärä oli sama kummassakin ryhmässä, mutta ruokavaliossa oli eroa. Toinen poniryhmä söi heinää ja akanoita, toiselle annettiin heinää ja lisärehua. Ponit punnittiin viikoittain ja niiden ruokintaa säädettiin painossa tapahtuneen kehityksen mukaan. Lisäksi tarkkailtiin ponien päivittäin tuottaman sonnan määrää ja koostumusta. Tutkimukseen osallistuneet ponit ulkoilivat päivittäin kuonokopat päässä 30 min kasvipeitteisessä tarhassa.

Tutkimuksen yhteydessä havaittiin, että ponien rajoitettu ruokavalio voi sisältää merkittäviä määriä kutterinpurua. Ponien päivittäin tuottama sontamäärä vaihteli välillä 0,52-1,16 % ruumiin painosta, vaikka niiden saama rehumäärä oli kaikilla suhteellisesti samanlainen. Joillakin poneilla ravinnon sulavuus osoittautui hyvin alhaiseksi, minkä todettiin johtuvan kuivikkeen syönnistä. Lähes puolet tutkimukseen osallistuneista poneista söi 1 kg kutterinpurua päivässä; joidenkin ponien syömä kutterinpurumäärä oli jopa 3 kg/vrk.

Tutkimuksen tulosten perusteella tutkijat päättelivät, että laihdutuskuurilla pidettäviä hevosia tulee seurata huolellisesti ja, mikäli kutterinpurun syöntiä on havaittavissa (esim. ulosteita tarkkailemalla), tulisi kumimattojen käyttöä yksinomaisena makuualustana harkita.

Tiivistelmä on laadittu horsetalk.co.nz uutisesta.

Tutkimus: Voluntary ingestion of wood shavings by obese horses under dietary restriction. Curtis GC, Barfoot CF, Dugdale AH, Harris PA, Argo CM. Br J Nutr. 2011 Oct;106 Suppl 1:S178-82.

Avainsanat

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.