Yrtit

Erilaisia hevosille tarkoitettuja yrttivalmisteita on markkinoilla runsaasti. Yrttejä käytetään joko erillisinä täydennysrehuvalmisteina tai teollisten väkirehuseosten ainesosana. Valmisteissa käytetään kokonaisia kasveja, kasvinosia tai kasviperäisiä ainesosia. Yrteillä ei ole hevoselle suurta ravitsemuksellista merkitystä, sillä niiden käyttömäärät ovat pienet ja ravintoainepitoisuudet yleensä vähäiset. Niitä käytetään lähinnä odotettujen terveysvaikutusten vuoksi tai teollisten rehuseosten ulkonäön ja maittavuuden parantajina.

Yrttien odotetaan mm. parantavan vastustuskykyä sekä edistävän yleistä terveydentilaa. Ihmisillä ja eri eläinlajeilla tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että jotkin niistä voivat parantaa vastustuskykyä lähinnä silloin, kun se on jostain syystä heikentynyt. Ne eivät siis paranna terveen yksilön vastustuskykyä.

Riskit ja haittavaikutukset

Yrtti- ja rohdoskasvien koostumusta, imeytymistä, tehoavia ainesosia, vaikutuksia ja turvallisia annosmääriä on tutkittu tieteellisesti erittäin vähän. Useimpia yrttejä ei ole todistettu hevosilla tehokkaaksi, sillä tehon ja/tai terveysvaikutusten toteaminen on käytännössä hyvin hankalaa. Vaikka tutkimuksia löytyy, ovat koeasetelmat usein puutteelliset. Ihmisille tehdyt tutkimukset tuotteen tehosta tai turvallisuudesta eivät myöskään takaa vastaavaa vaikutusta eläimillä. Kaupallisten yrttivalmisteiden koostumuksissa on todettu suurta vaihtelua ja poikkeavuuksia tuoteselosteista, myös tuoteväärennöksiä esiintyy. Joskus ne saattavat myös sisältää yksittäisiä ravintoaineita, kuten hivenaineita tai vitamiineja, huomattavan korkeita pitoisuuksia.

Koska yrtit ovat luonnontuotteita, ne mielletään usein turvallisiksi. Ravintolisät voivat kuitenkin sisältää haitallisia tai myrkyllisiä yhdisteitä (esim. raskasmetalleja, alkaloideja, salisylaatteja, myrkkykasveja, taudinaiheuttajia, lääke- ja huumausaineita tai etanolia), joita ei ole mainittu etiketissä, ja joita ei ole runsaasti tai pitkäaikaisesti käytettynä turvallista käyttää. Joillakin yrteillä saattaa lisäksi olla lääkkeenomaisia tai haitallisia yhteisvaikutuksia toisten yrttien tai tiettyjen lääkeaineiden kanssa, joiden yhteiskäytöstä voi seurata vakavia haittavaikutuksia. Erityisesti tulee varoa yrttejä, jotka vaikuttavat maksan lääkeaineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toimintaan, kuten esimerkiksi mäkikuismaa, punahattua ja neidonhiuspuuta. Haittavaikutukset, kuten esim. allergiset reaktiot, tulevat usein yllättäen. Sen sijaan pitkän ajan kuluessa esiintyviä haittoja, kuten kasvaimia tai lisääntymisterveyden muutoksia, on vaikea yhdistää aiemmin käytössä olleeseen valmisteeseen.

Jotkut yrttien sisältämät aineet, kuten esim. kofeiini ja salisylaatti, voivat aiheuttaa positiivisen tuloksen dopingtestissä. Ainemäärien pitoisuudet vaihtelevat, sillä niihin vaikuttavat mm. kasvupaikka, kasvuolosuhteet ja korjuuajankohta, joten valmistuserät voivat olla pitoisuuksiltaan erilaisia. Kilpailukaudella kannattaa välttää ainakin guaranaa, valeriaanaa, kaakaota sekä harpago- ja ginseng-juurta sisältäviä tuotteita.

Yrttien käyttö ruokinnassa 

Taloudellisista ja terveydellisistä syistä erillisten yrttilisärehujen hankinnassa ja käytössä kannattaa käyttää tarkkaa harkintaa ja lähdekriittisyyttä. Niiden käytössä tulisi ottaa huomioon hevosen käyttötarkoitus, ikä, sukupuoli ja lisääntymisvaihe, terveydentila, muu ruokinta sekä lääkitys. Esim. ihmisillä monia yrttejä kehotetaan välttämään raskauden ja imetyksen aikana. Tuoteselosteisiin kannattaa perehtyä huolella. Jos tuoteselosteessa ei ole lueteltu tarkasti tuotteen sisältämiä yrttejä, sen käyttöä varsinkin kilpahevosilla kannattaa välttää.

Hevosen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää varmistaa, että ruokinnan perusasiat ovat kunnossa ja ravintoaineidensaanti muusta ruokinnasta riittävää, ennen kuin lähdetään ratkaisemaan jotakin ongelmaa tai puutosta yrttien avulla. Laadukkaat perusrehut (analysoitu karkearehu), sopivat rehumäärät ja annostelukäytännöt ovat keskeistä ruokinnan onnistumiselle ja hevosen terveydelle, hyvinvoinnille sekä suorituskyvylle.

On myös hyvä muistaa, että eläimen sairastuessa se tulee aina hoitaa asianmukaisesti ja pyytää tarvittaessa eläinlääkäri paikalle. Yrttejä ei tule käyttää asianmukaisen lääkkeen tai hoidon sijasta, vaan korkeintaan kuuriluonteisesti muun ruokinnan ohessa. Jos ruokinnassa haluaa käyttää jotakin valmistetta, kannattaa suosia tieteellisesti tutkittuja ja kotimaisia tuotteita. Yrteillä ei tule myöskään korvata peruskivennäis- tai elektrolyyttivalmistetta, sillä yrttien sisältämät pitoisuudet tai käyttömäärät eivät riitä hevosen ravinnontarpeen tyydyttämiseen. Varsinkaan yrttisekoitusten ravintoainesisältö ei ole useinkaan tiedossa, yrttien koostumus vaihtelee eikä se välttämättä vastaa hevosen ravinnontarvetta tai täydennä muuta ruokintaa oikeassa suhteessa. Esimerkiksi merilevä ei riitä hevosen kivennäisrehuksi.

Ohessa Hopti-ruokintaohjelmalla laadittu esimerkkilaskelma kevyttä työtä tekevän hevosen ruokinnasta (Ruokintalaskelma pdf, Ravintoaineet pdf). Laskelmista käy ilmi hevosen vuorokausittainen ravinnontarve (normi) ja saanti kaikista ruokinnassa käytettävistä rehuista (saanti yhteensä) sekä taulukkomuodossa että graafisesti. Graafeissa 100 % tarkoittaa ravintoainemäärää, joka hevosen tulisi vähintään vuorokaudessa saada. Laskelma on tehty laadultaan keskinkertaisella kuivalla heinällä ja kauralla (54-58 kg/hl). Näiden lisäksi laskelmaan on lisätty merilevää, nokkosta ja vuorisuolaa. Kuvitteellisen laskelman tarkoitus on havainnollistaa yrteistä tulevia ravintoainemääriä suhteessa kevyttä työtä tekevän hevosen ravinnontarpeeseen. Merilevästä, nokkosesta ja Himalajansuolasta tulevat kivennäis- ja hivenaineet eivät pelkästään riitä täyttämään karkearehun ja kauran jälkeen ruokintaan jääviä puutteita, vaan ruokintaan tarvitaan kivennäis- ja vitamiinivalmiste (esim. Mineral Plus 150 g + monivitamiinivalmiste). 

Yleisimmin käytetyt yrtit

Yleisimpiä hevosilla käytettäviä tuotteita ovat muun muassa valkosipuli, inkivääri, punahattu, ruusunmarja, ginseng, pellava- ja chiansiemenet sekä nokkonen. Markkinoilla on kuitenkin suuri määrä valmisteita, varsinkin yrttisekoituksissa käytettyjä kasveja voi olla lukuisia.

Taulukko. Yrttien vaikutuksia.

 

  Odotettuja vaikutuksia Kirjallisuudessa mainittuja mahdollisia haittavaikutuksia
Chia-siemenet (Salvia hispanica L.) Välttämättömien rasvahappojen ja kuidun lähde, antioksidanttinen Uuselintarvike, josta tutkittua tietoa ei vielä paljoa. Imee runsaasti nestettä, voi altistaa ruokatorven tukkeutumalle kuivana syötettäessä.
Ginseng-juuri (Panax ginseng) Tulehdusta ja allergiaoireita vähentävä, antioksidanttinen, rauhoittava, sokeritason säätely Voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä. Voi olla yhteisvaikutuksia joidenkin lääkeaineiden kanssa, alentaa verensokeria ja lisää verenvuototaipumusta.
Guarana (Paullinia cupana) Antibakteerinen, antioksidanttinen, fyysisen suorituskyvyn parantaminen, piristävä, virtsanerityksen lisääminen, painonpudotus Sisältää kofeiinia, voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä. Voimistaa veren hyytymistä estävän lääkityksen tehoa.
Harpagojuuri (Harpagophytum procumbens) Tulehdusta vähentävä, kipua poistava Voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä. Voi ärsyttää vatsaa ja lisätä verenvuototaipumusta
Inkivääri (Zingiber officinale) Tulehdusta, kipua ja verisuonitukoksia vähentävä, antioksidanttinen ja antibakteerinen, pahoinvoinnin esto Ihmisillä havaittu verenvuototaipumuksen lisääntymistä, päänsärkyä, hermostuneisuutta, oksentelua, unettomuutta ja vatsaärsytystä. Ei suositella käytettäväksi yhtä aikaa tulehduskipulääkkeiden kanssa.
Kaakao ts. kaakaopuu (Theobroma cacao) Antioksidanttinen, piristävä Sisältää kofeiinia, voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä.
Kamomilla (Matricaria recutita) Tulehdusta vähentävä, rauhoittava, rentouttava Oksentelu, allergiset oireet, keskenmeno, saattaa voimistaa keskushermostoon vaikuttavien lääkeaineiden tehoa ja vaikuttaa verenohennuslääkkeiden tehoon.
Kaneli (Cinnamomum cassia, aromaticum tai burmanii) Ruuansulatuselimistön toiminta, tulehdusta vähentävä, loisten lisääntymistä estävä, antioksidanttinen Voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä (Yhdysvallat). Sisältää myös maksatoksista kumariinia.
Kehäkukka (Calendula officinalis)    Bakteereiden, virusten ja sienten lisääntymisen esto, iho-ongelmat, antioksidanttinen, tulehduksen ja turvotuksen vähentäminen, vastustuskyvyn parantaminen Yliannostuksella genotoksisia vaikutuksia, allergiset reaktiot
Mesiangervo (Filipendula ulmaria) Tulehduksen ja kivun vähentäminen, veren sokeritason säätely, virstaamisen ja hikoilun edistäminen Voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä, allergiset reaktiot, vatsaoireet
Mäkikuisma (Hypericum perforatum) Masennuksen hoito, kivun lievitys, tulehdusta vähentävä Vaikuttaa maksan lääkeaineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toimintaan, vahvistaa joidenkin lääkeaineiden vaikutusta, aurinkoihottuma
Neidonhiuspuu (Ginkgo biloba) Verenkierron tehostaminen ja suonten vahvistaminen, aivojen verenkierron ja vireystilan parantaminen Vaikuttaa maksan lääkeaineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toimintaan, vatsavaivat, huimaus
Nokkonen (Urtica dioica) Tulehdusta ja kipua vähentävä, vastustuskykyä edistävä, hemoglobiinin nosto, virtsaamisvaivat Ripuli, allergiset reaktiot, levottomuus, voi sekoittaa joidenkin lääkeaineiden tehoa
Pajunkuori (Salicis cortex) Tulehdusta ja kipua vähentävä, kuumetta alentava Voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä.
Pellavansiemenet (Linum usitatissimum) Välttämättömien rasvahappojen lähde, karvapeitteen ja ihon kunto, suoliston toiminta, tulehdusta vähentävä, antioksidanttinen Sisältävät syanidia ja kadmiumia sekä kasviestrogeeneja. Voivat heikentää joidenkin lääkeaineiden imeytymistä ja lisätä verenvuototaipumusta.
Psyllium (Plantago ovata –kasvista) Suoliston toiminnan edistäminen, ummetuksen hoito, hiekan poisto suolistosta Vatsan turvotus, kaasun muodostus
Punahattu (Echinacea purpurea) Tulehdusta vähentävä, antioksidanttinen, antibakteerinen, vastustuskyvyn vahvistaminen Allergiset reaktiot, maksavauriot. Joidenkin lääkeaineiden tehon heikentyminen.
Ruusunmarja (Rosa canina) Tulehdusta ja kipua vähentävä   
Siveydenpuu ts. munkinpippuri (Vitex agnus-castus) PPID-sairauden oireiden helpottaminen   
Timjami (Thymus vulgaris L.) Ehkäisee bakteerien ja sienien lisääntymistä, hengitysteiden terveys, ruuansulatuselimistön toiminta Huimaus, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihasheikkous, kutina
Valeriaana ts. rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis) Rauhoittava, unen laadun parantaminen, lihaskramppeja ehkäisevä Voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä. Vahvistaa rauhoittavien lääkeaineiden ja nukutusaineiden vaikutusta. Ripuli, ähky, väsymys, pahoinvointi, päänsärky.
Valkosipuli (Allium sativum) Estää virusten, bakteerien, sienien ja loisten lisääntymistä estävä, allergiaoireiden helpottaminen, hengitysteiden terveys Heinz Body Anemia, vatsan ärsytysoireet (mahahaava), allergiset ja atooppiset reaktiot, verenvuototaipumus.
Voikukka (Taraxacum officinalis) Ruuansulatusongelmat, nesteenpoisto, tulehdusta ja kipua vähentävä Allergiset reaktiot, heikentää joidenkin antibioottien tehoa, vahvistaa maksan kautta poistuvien lääkeaineiden tehoa, nostaa elimistön kaliumpitoisuutta
Yucca (Yucca schidigera) Tulehdusta vähentävä, antioksidanttinen, lihaskramppeja ehkäisevä Voi aiheuttaa positiivisen tuloksen doping-testissä. Yhteisvaikutuksia tulehduskipulääkkeiden kanssa, voi aiheuttaa myös ripulia.   

 

Lähteet:

Frape, D. 2010. Equine Nutrition and Feeding. Wiley-Blackwell, UK. 498 p.

Fors, M. 2009. Herbs for horses. Examensarbete, Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård. Uppsala, Sweden. 20 s.

Kasvirohdoslääkkeiden ja ravintolisien haitat voivat yllättää. Sic! Lääketietoa Fimeasta nro 3/2012. Saatavilla

Norlaily, M.A., Swee, K.Y., Wan, Y.H., Boon, K.B., Sheau, W.T. & Soon G.T. 2012. The promising future of Chia, Salvia hispanica L. J. Biomed Biotechnol. Volume 2012, Article ID 171956, 9 p.

Williams, A. & Lamprecht. 2006. Herbs and other functional foods in Equine nutrition. 57th Annual Meeting of the European Association for Animal Production. Antalya, Turkey 17-20 September, 2006. 13 p.

Williams, A. & Lamprecht, E.M. 2008. Some commonly fed herbs and other functional foods in Equine nutrition: A review. The Veterinary Journal 178; 21-31.

 

Tietosivu on tuotettu Tallit mobiiliaikaan -hankkeessa. 

Päivitetty 26.1.2022.

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.