Kaura

Kaura (Avena sativa L.) on tärkein vilja hevosten ruokinnassa. Suomalainen kaura on laadukasta ja sen ominaisuuksia ovat alhainen kuoripitoisuus, vaalea väri, suuri jyväkoko ja hyvä hygieeninen laatu. Kuoripitoisena viljana kauran kuitupitoisuus on korkeampi ja energia- sekä tärkkelyssisältö alhaisempi kuin muiden viljojen, mistä johtuen se on hevosille turvallisinta viljaa.

Kaura on myös muilta ominaisuuksiltaan muita viljoja sopivampi hevosten ruokintaan. Sen rasvapitoisuus on kaksi kertaa suurempi kuin muiden viljojen. Korkea rasvapitoisuus on tavoiteltava ominaisuus, sillä rasva sisältää kaksi kertaa enemmän energiaa kuin tärkkelys. Rasvapitoisuuden noustessa myös tärkkelyksen osuus pienenee. Kaura sisältää lisäksi runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka vaikuttavat edullisesti mm. karvapeitteen kuntoon. Myös valkuais- ja lysiinipitoisuus on korkeampi kuin muissa viljoissa.  

Kuoren osuus kauran jyvästä vaihtelee 20–36 % välillä, mikä vaikuttaa sen ravintoarvoon. Laatu voidaankin määrittää hehtolitrapainon perusteella. Mitä kevyempiä ja pienempiä kauran jyvät ovat, sitä suurempi on kuoren osuus jyvästä ja sitä huonompi on kauran ravintoarvo. Hevoselle syötettävän kauran ominaispainoksi suositellaan vähintään 55 kg/hl (litrapaino 0,55 kg/l).

Kauran (54-58 kg/hl) keskimääräinen koostumus (MTT rehutaulukot ja ruokintasuositukset 2006):

 Ka %  ME, MJ/kg ka RV, g/kg ka  RR, g/kg ka RK, g/kg ka  SRV, g/kg ka  Lys, g/kg ka Ca, g/kg ka  P, g/kg ka
86 12,1 134 60 109 94 5,6 0,8 4

 

Kauran sisältämä tärkkelys on hienojakoisempaa kuin muiden viljojen, mistä johtuen sen sulavuus ohutsuolessa (85 %) on huomattavasti parempi kuin muiden viljojen (n. 30 %). Jotta tärkkelys ehtii sulaa hevosen ohutsuolessa, on kauran maksimikäyttömäärä kuitenkin 4-5 kg/vrk (lue lisää väkirehujen annostelusta). Runsaasti energiaa tarvitsevilla hevosilla osa kaurasta suositellaan korvattavaksi energiapitoisilla lisärehuilla, kuten kasviöljyllä, melassileikkeellä tai teollisella puolitiiviste- tai tiivisterehulla.

Tärkkelyksen määrä kaurassa riippuu hehtolitrapainosta (MTT rehutaulukot ja ruokintasuositukset, 2006):

KAURAN HEHTOLITRAPAINO (kg/hl) TÄRKKELYSTÄ (g/kg)
 >58 400
 54-58 380
 45-54 360
 35-45 300
 kuorittu tai kuoreton  560

 

Kauran tärkkelyksen sulavuutta ohutsuolessa voidaan parantaa kypsennyskäsittelyillä ja litistämisellä. Näistä kypsennys on tehokkainta, litistäminen parantaa sulavuutta vain pari prosenttia. Jos ruokinnassa käytetään litistettyä kauraa, tulisi se syöttää pian litistämisen jälkeen, sillä kauran rasva härskiintyy nopeasti joutuessaan hapen kanssa kosketuksiin.

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.