Karkearehujen koostumus

Karkearehujen kuiva-aineesta suuri osa on hiilihydraatteja, jotka jaetaan solunseinähiilihydraatteihin eli kuituun (selluloosa, hemiselluloosa ja pektiini) ja solunsisällyshiilihydraatteihin (sokerit ja tärkkelys, ns. helppoliukoiset hiilihydraatit).  Kuitu, eli selluloosa, hemiselluloosa ja pektiini hajoavat umpi- ja paksusuolessa pieneliöstön toimesta ja niistä syntyy haihtuvia rasvahappoja, jotka toimivat hevosella energianlähteenä. Kasvin vanhetessa solunseinissä lisääntyy myös ligniinin määrä, joka ei sula ruuansulatuselimistössä. Ligniini sitoutuu läheisesti solunseinämähiilihydraatteihin ja heikentää myös niiden sulavuutta, jolloin rehun ravintoarvo heikkenee. 

Karkearehut sisältävät myös valkuais- ja kivennäisaineita sekä rasvoja, jotka kuuluvat solunsisäisiin aineisiin. Kasvuaste vaikuttaa näiden keskinäisiin suhteisiin. Solunsisäiset aineet muodostavat alkukesästä suuremman osan kuin solunseinämäaineet, ja loppukesästä suhde kääntyy toisin päin. Kasvuaste vaikuttaa eniten kasvien energia-, valkuais- ja kuitupitoisuuteen. Alkukesästä kasvin kuitupitoisuus on alhainen ja energia- ja valkuaispitoisuudet korkeat. Loppukesästä kasvin kuitupitoisuus nousee ja vastaavasti energia- ja valkuaispitoisuudet laskevat.

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.