Tuoremäskin säilyvyydestä ja koostumuksesta

Tuoremäski pilaantuu nopeasti johtuen sen korkeasta kosteus- ja ravintoainepitoisuudesta (Lynch ym. 2016), mikä rajoittaa sen käyttömahdollisuuksia hevostalleilla. Tuoremäski on hyvin kosteaa, ja sen kuiva-ainepitoisuus on 20–25 % (Negash 2021). Mäskirehun kuiva-ainepitoisuuden tulisi olla noin 90 %, jotta sen pidempiaikainen säilyvyys saataisiin varmistettua (Lynchin ym. 2016). Riittävän korkeaan kuiva-ainepitoisuuteen voitaisiin päästä kuivaamalla.

Kuvat (Turun yliopisto/FFF): Hankkeessa tehdyssä säilyvyyskokeessa sulatettu tuoremäski homehtui silminnähtävästi huoneenlämmössä jo muutamassa vuorokaudessa. Pilaantuneen mäskin syöttäminen hevosille on terveysriki.

 

Tuoremäskin huonon säilyvyyden vuoksi Westendorf & Wotlh (2002) suosittelevat sen käyttöä vain, mikäli hevostila sijaitsee panimon läheisyydessä. Lisäksi he muistuttavat, että mikäli mäski käydään hakemassa suoraan panimolta, tulee hakuaikataulu sopia panimon kanssa siten, että mäski saadaan panimolta mahdollisimman tuoreena. Kun mäski erotetaan olutvierteestä, on se aluksi hyvin kuumaa, jopa +75–80 °C. Pilaantuminen alkaa mäskin lämpötilan laskiessa. Mäskin hakeminen, kuljetus, pakkaaminen ja pakastaminen on siten suositeltavaa toteuttaa mahdollisimman hygieenisesti ja nopeasti hyvän laadun varmistamiseksi.

Lisäksi mäskin käytössä kannattaa huomioida, että panimoilta saatavissa mäskierissä ja mäskin koostumuksessa voi olla eroa aina käytettävästä viljalajista lähtien. Suurin osa panimoiden tuottamasta mäskistä on ohramäskiä, mutta olutta valmistetaan myös esimerkiksi vehnästä ja joissakin tapauksissa myös maissista. Panimoilta saatava tuoremäski ei sisällä panimohiivaa, sillä oluenvalmistusprosessissa hiiva lisätään vasta mäskin erottamisen jälkeen.

 

Lähteet:

Lynch, K., Steffen, E. & Arendt. Brewers’ spent grain: a review with an emphasis on food and health. J. Inst. Brew. 2016, 122: 553 – 568.

Negash, D. Use of Brewery By-Products as Animal Feeds. Journal of Nutrition & Food Sciences. 2021, 4.

Westendorf, M. & Wolth, J. Brewing by-products: their use as animal feeds. Vet Clin Food Anim. 2002, 18: 233 – 252.

 

 

23.8.2023/Heli Suomala

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.