Hevosen lopetusvaihtoehdot ja lihan hyödyntäminen: kooste kyselyn vastauksista

Suomen Hevostietokeskus ry kartoitti kyselyllä, millaisia hevosen lopetusvaihtoehtoja hevosenomistajat käyttävät. Kyselyn tavoitteena oli tuottaa tietoa hevosenlihan hyödyntämisen nykytilanteesta ja asiaan liittyvistä tiedon tarpeista. Hevosenomistajille tarkoitettu kysely toteutettiin 29.10.-26.11.2025 julkisen internet-linkin kautta.

Ingressikuva: Pohjois-Savon Agri-Food klusterin kuvapankki

Vastaajien taustatiedot

Kyselyyn saatiin 159 vastausta. Vastaajista hevosharrastajia oli 65 % ja talliyrittäjiä 24 % ja “jokin muu” vaihtoehdon oli valinnut 11 %. Yli puolella vastanneista oli kokemusta 1-5 hevosen omistamisesta (kuva 1). Vastaajista suurimmalla osalla (83 %) oli ollut hevosia vähintään 11 vuotta. Enintään viisi vuotta hevosia oli ollut 7 % vastanneista. Lähes kaikki vastaajat tiesivät  (155/159), milloin hevosen passiin tehdään merkintä hevosen teuraskiellosta.

Kuva 1. Vastaajien omistuksessa olevien/olleiden hevosten määrä.

Hevosen toimittaminen teurastamolle

Yli puolet vastaajista ilmoitti, että hevosen toimittaminen teurastamolle on heille mahdollinen vaihtoehto hevosen lopettamiseksi (kuva 2.). Vastaajista 41 % oli tähän mennessä toimittanut oman hevosen teurastamolle. Näistä neljännes oli toimittanut 1-5 hevosta teurastamoon viimeisen vuoden aikana. Syitä hevosen toimittamiseksi teurastamoon olivat hevosen sairaus tai vamma (55/65), hevosta ei haluta laittaa “kiertoon” (31/65), hevosen korkea ikä (15/65), hevosen käytösongelma (8/65) ja hevosen soveltumattomuus sen käyttötarkoitukseen (8/65). 

Kuva 2. Onko hevosen toimittaminen teurastamolle hevosenomistajalle mahdollinen vaihtoehto hevosen lopettamiseksi?

Reilulle kolmannekselle vastaajista hevosen teurastus ei ollut mahdollinen vaihtoehto (kuva 2). Yleisimmät syyt siihen, miksi hevosenomistaja ei toimita tai ole toimittanut hevosta teurastamoon olivat hevosen saama lääkitys ja tunnesyyt (kuva 3). Muina syinä mainittiin muun muassa se, että hevonen haluttiin lopettaa omassa pihassa, esim. äkillisen sairastumisen vuoksi tai siksi, että hevosen ei haluttu kokevan kuljetuksesta aiheutuvaa stressiä.  

Kuva 3. Syitä, joiden vuoksi hevosenomistaja ei toimita hevosta teurastamoon.

Kyselyyn saatujen vastausten mukaan hevosen lopettaa joko eläinlääkäri lääkeaineilla (109/159) tai joku muu ammattitaitoinen henkilö esim. metsästäjä ampumalla (94/159), mikäli hevonen lopetetaan muualla kuin teurastamossa. 

Kolme yleisintä keinoa hevosen ruhon käsittelemiseksi olivat hautaaminen, lihan hyödyntäminen itse (omatarvekäyttö) ja Honkajoen keräilypalvelu (kuva 4.). Vastaajista lähes 10% ilmoitti, että hevosenlihaa käytetään koirien ruokana. 

Vastaajista 70 % ilmoitti, että syö tai voisi syödä hevosenlihaa ja valtaosa (94%) ilmoitti suosivansa kotimaista hevosenlihaa. 

Kuva 4. Hevosenomistajien valitsemat vaihtoehdot muualla kuin teurastamossa lopetetun hevosenruhon käsittelemiseksi.

Tiedontarvetta ja kehitettäviä kohtia

Lähes puolet vastaajista (72/159) ei tiennyt, mitkä teurastamot vastaanottavat hevosia ja vain kolmanneksella vastaajista oli tieto siitä, millaisen korvauksen teurastamo hevosenlihasta maksaa. Teurastamoiden vaatimukset vastaanotettaville hevosille tunnettiin verraten huonosti.   

Useissa vastauksissa toivottiin, että hevonen voitaisiin lopettaa kotipihaan siinäkin tapauksessa, että lihat menisivät hyötykäyttöön. Hevosenlihan hyödyntämistä joko ihmisten tai eläinten ravintona pidettiin järkevänä ja kotimaiselle hevosenlihalle toivottiin enemmän arvostusta. Osa vastaajista koki hevosen teurastamisen ja lihan syömisen omalla kohdallaan mahdottomiksi vaihtoehdoiksi.

Hevosen lopetuksen toivottiin olevan hevoselle mahdollisimman stressitön ja omistajalle helppo ja kustannuksiltaan edullinen. Omistajat olivat haluttomia kuljettamaan hevosia pitkiä matkoja teurastamoon. Kuljetuksen ja teurastamon vastaanottotilojen arvioitiin aiheuttavan hevoselle stressiä. Useissa vastauksissa tuotiin esille, että omistaja haluaa olla hevosen kanssa sen lopetushetkellä. 

Hevosten viemistä teurastamoille rajoittivat tiedon puute toimijoista ja teurastamoiden käytännöistä, luottamuksen puute, heikko lihan hinta ja teurastamoiden kaukainen sijainti. Osassa vastauksista kritisoitiin tiettyjen lääkeaineiden käyttöön liittyvää elinikäistä teurastuskieltoa.

 

Kysely toteutettiin maa- ja metsätalousministeriön tietämyksen vaihtoon ja tiedotukseen myöntämän yleisavustuksen avulla.

10.12.2025

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.