Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen

Hevostallin pitäjä on alkutuotannon toimija silloin, kun tallin hevosia teurastetaan elintarvikekäyttöä varten. Elintarvikelaki (23/2006) asettaa tällöin tallinpitäjälle seuraavat velvoitteet:

1. Tallinpitäjän on ilmoitettava tuotantopaikasta eli tallista ja siellä harjoitettavasta toiminnasta kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Myös antamissaan tiedoissa tapahtuneista oleellisista muutoksista, toiminnan keskeyttämisestä yli vuodeksi sekä toiminnan lopettamisesta on ilmoitettava. Ilmoitus tehdään kirjallisesti tai sähköisesti (kts. esim. Suomen Hippos ry: n lomake Alkutuotannon toimijoiden ilmoittautuminen elintarvikeviranomaiselle).

Huom! Kun toimija hakee elintarvikkeiden alkutuotannolle viljelijätukia tai tekee ilmoituksen eläintenpitopaikasta, tieto alkutuotantopaikasta kulkee viranomaiselta toiselle, eikä toimijan silloin tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta alkutuotantopaikasta.

2. Tallinpitäjällä on oltava kirjallinen kuvaus omavalvonnastaan (tallin toimintatapojen kuvaaminen alkutuotantoasetuksessa (1368/2011) mainittujen toimintojen osalta). Katso Suomen Hippos ry:n laatima ohje "Hevostallin omavalvonnan kuvaus ja alkutuotannon toimijan kirjanpito" tästä.

3. Tallinpitäjän on pidettävä kirjaa seuraavista seikoista (Huom! Moni kirjanpitovaatimus täyttyy, kun säilytetään osto- ja myyntitositteet, hevosia koskevat lääkemääräykset, teurastustiedot ja näytteiden tutkimustulokset):

  • tallissa pidettävät hevoset (hevosen nimi, talliin saapumispäivämäärä ja -paikka, josta hevonen tuli, tallista poislähtöpäivämäärä ja määränpää (esim. uusi talli, teurastamo) (kirjanpitoa tulee säilyttää vähintään vuosi) 
  • hevosille syötetyn rehun luonne ja alkuperä (kirjanpitoa tulee säilyttää vähintään 5 vuotta) 
  • eläinlääkkeet tai muut hevoselle annetut hoidot, hoitojen päivämäärät ja varoajat (kirjanpitoa tulee säilyttää vähintään 5 vuotta)
  • sellaisten tautien esiintyminen, jotka voivat vaikuttaa eläinperäisten tuotteiden turvallisuuteen (esim. salmonella) (kirjanpitoa tulee säilyttää vähintään 3 vuotta)
  • hevosista otetut näytteiden ja muiden diagnostisiin tarkoituksiin otettujen näytteiden tulokset, joilla on merkitystä ihmisten terveyden kannalta (kirjanpitoa tulee säilyttää vähintään 3 vuotta)
  • eläinten tai eläinperäisten tuotteiden tarkastukset ja niiden tulokset (esim. kirjanpito teurastiedoista) (kirjanpitoa tulee säilyttää vähintään 3 vuotta)

4. On huolehdittava siitä, että tallilla käytettävä vesi on puhdasta

5. Kun tallin hevosia lähetetään teurastettavaksi, on tallinpitäjän/hevosenomistajan toimitettava teurastamolle erinäisiä tallin omavalvontaan ja kirjanpitoon perustuvia tietoja. Teurastamolle toimitettavista tiedoista lisää kohdassa Teurastusta koskevat elintarvikeketjutiedot.

Keskeinen lainsäädäntö ja ohjeistus:

 

Päivitetty 13.1.2021

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK