Rehualan alkutuotannon toimijaksi rekisteröinti

Alkutuotannon rekisteröitäviä toimintoja ovat:

  1. rehun tuotanto (esim. rehuviljan viljely tai säilörehun teko joko tilan omaan käyttöön tai myyntiin)
  2. rehun sekoittaminen ilman lisäaineita/esiseoksia tilan omaan tarpeeseen ja
  3. rehun käyttö elintarviketuotantoeläinten ruokintaan kotoisilla ja/tai ostorehuilla

Rehualan alkutuotannon toimijaksi rekisteröityminen tehdään Ruokavirastoon. Ilmoituksessa käytetään Ruokaviraston lomaketta F. Rekisteröityminen on toiminnan edellytys rehua tuottaville, valmistaville ja/tai käyttäville viljelijöille ja kotieläintuottajille. Rehujen käyttäjien on varmistuttava siitä, että rehut on hankittu rekisteröidyiltä toimijoilta.

 Rekisteröintivelvollisuutta ei ole seuraavilla tiloilla:

  • rehu käytetään tilan omien eläinten ruokintaan ja näistä eläimistä saadut elintarvikkeet käytetään yksinomaan omalla tilalla
  • viljelijä tuottaa rehua korkeintaan 3 ha:n viljelyalalla ja toimittaa kaiken tältä alalta saamansa rehun paikalliselle maatilalle siellä käytettäväksi
  • tallin kaikkien hevosten ja ponien tunnistusasiakirjassa on virallinen merkintä eläimen teurastuskiellosta

 Rehualan alkutuotannon toimijan on pidettävä kirjaa seuraavista asioista:

  • ostetut/saadut ja myydyt/luovutetut elintarviketuotantoeläinten tuotantoon tarkoitetut rehut (rehun nimi ja luonne, valmistajan/myyjän/toimittajan tai vastaanottajan/ ostajan nimi ja osoite, toimituspäivämäärä sekä rehun määrä sekä eläinlaji/-ryhmä, jolle rehu syötetään)
  • rehun käytön lopettamisaika, mikäli käyttöön liittyy varoaika
  • rehuista otettujen näytteiden tulokset ja kasvinsuojeluaineiden käyttö
  • desinfiointiaineiden ja tuhoeläinmyrkkyjen (biosideja) käyttö rehuvarastoissa tai ruokinta-astioiden ja rehujen kuljetus-, siirto- tai punnitusvälineiden käsittelyssä
  • tietojen tulee olla tarvittaessa viranomaisten saatavilla
  • rehukirjanpitoa tulee säilyttää vähintään viisi vuotta
  • kasvinsuojeluaineiden ja biosidien käyttökirjanpitoa on säilytettävä vähintään kolme vuotta

 Keskeinen lainsäädäntö ja ohjeistus:

  • Euroopan parlamentin ja neuvoston ns. rehuhygienia-asetus (EY/183/2005)
  • Ruokavirasto.  https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/rehut-viljelijat-ja-kotielaintuottajat/

 

Päivitetty 2.2.2021

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tärkeimmät tiedotteemme sähköpostiisi.